Segons el Campus de la URV a l'Ebre, l'Ametlla percentualment es el municipi més turístic de la demarcació de Tarragona
01 . Mar, 2012 a les 08:59Així l'anàlisi contempla que ha estat una de les poblacions del territori que més ràpid a crescut, donat que va passar dels 4.946 habitants censats de l'any 2000 als 7.594 de 2010, un increment del 53'5%, un ritme significativament superior tant a la mitjana de la demarcació, com la catalana..
Aquest fort increment de població s'ha traduït en un cert rejoveniment de la població, especialment a la franja més jove, sobre tot els menors de 15 anys. Aquest creixement, bàsicament suportat en habitants d'origen estranger, ha fet que el pes de la població d'origen estranger sobre el total, s'hagi incrementat en 20 punts, passant a significar el 29'7% del total de residents.
L'anàlisi detalla que l'estructura econòmica de la població presenta notables diferències respecte a la demarcació, amb un pes molt superior del sector serveis, el 72,5% del PIB, en especial d'aquells relacionats amb el turisme, i una presència marginal de la industria, el 2'4%, destacant el sector primari i en especial la pesca amb un 11'9 % . Aquest fet detalla una ressenyable i forta estabilitat en l'estructura econòmica del municipi, i que tot i que ara, la baixada del sector de la construcció es especialment important, a l'Ametlla es va mantenir inalterable entre l'any 2000 i el 2008, tot i que en general ja feia anys que anava a la baixa".
Ara be, el fort increment poblacional s'ha traduït en un creixement de la renda bruta familiar més lent que en el conjunt de la demarcació i Catalunya. L'any 2008 era de 14.300 d'euros, un 10'6% inferior a la demarcació i un 15'7% inferior a la mitjana de Catalunya. Tot això, degut sobre tot al major pes dels autònoms i al menor volum relatiu d'impostos i cotitzacions.
L'increment de població també s'ha traduït en l'ocupació i si be es cert que a finals de 2010 hi havia 1.548 afiliats al regim de la Seguretat Social, un 26'5% més que a l'any 2000, l'evolució ha estat similar a la resta de Catalunya, i a partir de l'any 2007 la baixada es important, tot i que aquesta ha estat més moderada en el regim d'autònoms.
En termes relatius l'anàlisi destaca que l'Ametlla es el municipi amb major activitat turística de la demarcació, fet que es reflecteix en l'estructura de l'ocupació per activitats on comerç i hosteleria ocupen el 50% dels afiliats del municipi, una xifra superior en un 12'2% a la mitjana catalana.
La taxa d'atur situada en un 9'9% de la població entre els 15 i els 64 anys l'any 2010 ha estat significativament inferior al conjunt de la demarcació i catalana.
Segons Andreu Martí, Alcalde de la població, "en les conclusions, l'anàlisi estratègic destaca que l'Ametlla ha estat un municipi que, malgrat el fort increment de la població que ha experimentat en els darrers anys, ha pogut mantenir unes taxes d'atur moderades durant el recent període de crisi, tot i que ha empitjorat el seu nivell de renda mitjana en relació a Catalunya. L'Ametlla percentualment es el municipi més turístic de la demarcació de Tarragona, el que li permet gaudir d'una estructura econòmica més robusta davant els canvis del cicle econòmic, com el que estem experimentant i disposa d'un sector primari molt centrat en l'activitat pesquera, que tot i ser petit en termes d'ocupació, genera un important valor afegit".
La Càtedra d'economia Local i Regional del campus universitari de la Rovira i Virgili a les Terres de l'Ebre, també ha estudiat la construcció d'habitatges nous que ha passat dels 1.067 habitatges nous iniciats l'any 2002 als 17 habitatges iniciats l'any 2010, tot i que qualifica d'excepcionals les xifres de 2002.
respostes a "Segons el Campus de la URV a l'Ebre, l'Ametlla ..."