Els tècnics encarregats del projecte han estat prenent mostres d'aigua i el resultat ha estat molt satisfactori: la qualitat de l'aigua de la llacuna és molt bona i apta per realitzar la reproducció dels samarucs. A més, a causa dels temporals, la posidònia ha fet una barrera natural a la riera de l'Estany, evitant així l'entrada d'aigua salada.
La regidora de Medi Ambient, Maria Marsal, ha explicat que està previst que en l'acció d'alliberament, els alumnes de l'Institut Candelera hi participin –tal com es va fer l'any passat a l'Estany Tort–, «perquè veiem important ensenyar-los que s'està fent i que suposa la recuperació d'aquestes llacunes, i alhora fossin partícips de l'abocament dels samarucs».
Els exemplars d'aquesta espècie s'han criat en captivitat al Centre Ictiològic on es duu a terme un programa de conservació i recuperació de l'espècie. La introducció del samaruc és molt important perquè es tracta d'un dels vertebrats més amenaçats del planeta. De fet, només es troba a la península Ibèrica, concretament a les Terres de l'Ebre i al País Valencià.
Per altra banda, segueixen les actuacions al Torrent del Pi. Els tècnics de Medi Ambient de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar i de l'entitat Paisatges Vius, van treballar el passat dimecres, per instal·lar el nou tancat que voreja aquests espais humits, i el mirador que permetrà poder observar les llacunes.
L'estada al municipi, també, va permetre fer un control sobre l'estat de les aigües i de l'estat de les zones humides. Una de les sorpreses dels tècnics va ser localitzar exemplars vius de fartet i samaruc nedant per l'indret, tot i que esperaven que fos fàcilment colonitzada pels peixos.
La recuperació d'aquest complex lacustre ha estat possible gràcies al suport de la Fundació Andrena i de la Fundació Biodiversidad.
respostes a "El pròxim 31 de març s'alliberaran milers de sa..."