L'assignació pressupostària per dur-los a terme és de 3.607.702 euros, que es repartirà en un període de set anys, des del 2017 fins al 2023. El Grup d'Acció Local ja treballa per obrir una primera convocatòria durant el primer semestre del 2017, amb un pressupost de mig milió d'euros, aproximadament. El grup oferirà assessorament a cada cas per optimitzar i encaixar les projectes als condicionants marcats per la normativa europea.
Aquest grup està presidit pel patró major de la Confraria Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita, Eusebio Rosales, i vicepresidit per l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Jordi Gaseni. Ambdós van remarcar, durant la presentació, la celeritat amb la qual s'ha posat en marxa aquest nou organisme amb l'objectiu de poder disposar d'un finançament «molt important» per al territori.
Gaseni explica que cal treballar per aprofitar aquests recursos que han d'ajudar al territori per fer valdre el seu potencial. «Un dels objectius principals és que els recursos estiguin el màxim de repartits possible», avança l'alcalde de la població, sota un pla estratègic, «un full de ruta», per assessorar bé les empreses i institucions que s'acullin i perquè els projectes vagin endavant i rebin finançament.
Qui encapçalarà aquesta funció de consultoria per a totes les empreses, confraries i ajuntaments que ho requereixin serà el nou gerent, Joan Alginet, que també desenvoluparà l'organisme. «Són convocatòries en què cal un bon assessorament perquè hi ha certa complexitat per complir amb totes les condicions que demanen des de la Unió Europea» subratlla el vicepresident del GAL.
El 68% del pressupost anirà destinat a tres dels set objectius marcats: la creació de llocs de treball en el sector pesquer i aqüícola, l'augment del valor del producte i la diversificació econòmica de la zona. També es valorarà que els projectes estiguin basats en la protecció patrimoni mediambiental i cultural, el foment de la cohesió social i l'impuls comunitats locals.
Les petites i mitjanes empreses podran rebre subvencions de fins al 50% del valor del projecte i la resta fins al 30% i l'ajuda pública pot anar entre el 50% i el 100%. Totes les propostes s'han de centrar en l'impuls de la pesca i aqüicultura, sectors primaris considerats estratègics en els municipis de la costa de l'Ebre. Un comitè tècnic avaluarà les propostes presentades, pas previ a l'atorgament de les subvencions per part de la junta directiva del Grup d'Acció Local de les Terres de l'Ebre.
El sector pesquer ebrenc ha fet una valoració del punt de partida i ha assenyalat entre les seves debilitats la falta de planificació i finançament per inversions estratègiques i el canvi climàtic, i entre les fortaleses el sentiment de pertinença i l'orgull pels actius de territori i la singularitat de l'entorn que obri oportunitats davant el repte de vincular els sectors de la pesca i el turisme.
respostes a "El sector de la pesca i l'aqüicultura de l'Ebre..."