Màx: º C, mín: º C

En directe

La tarda

La Cala RTV La ràdio televisió online de l'Ametlla de Mar

Dotze detinguts i 48 registres pels contractes de la consultora Efial amb desenes d'ajuntaments catalans

05 . Jul, 2016 a les 13:03
per fcallau a La notícia del dia
4338 reproduccions
La Guàrdia Civil va detenir dimarts 5 de juliol dotze persones en l'operació 'Térmyca' contra la consultora Efial i va fer 48 escorcolls, 37 a Catalunya, com als ajuntaments de Tortosa, l'Ametlla de Mar, Ascó i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. Entre els arrestats hi ha els exalcaldes de l'Ametlla (Baix Ebre) i Anglès (Selva) Andreu Martí i Josep Manel Bassols, respectivament, tots dos de CDC. L'operació, que està dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell, és una peça separada del cas 3% després que s'iniciés una investigació a l'Ajuntament de Torredembarra el 2014. Alguns dels delictes que s'investiguen són contra l'administració pública, organització criminal i blanqueig, entre d'altres. Les diligències van ser sol·licitades per la Fiscalia Anticorrupció i afecten sobretot consistoris governats en el seu moment per CDC que van contractar els serveis d'Efial.

Segons el Ministeri Públic, s'investiguen delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, malversació de fons públics, prevaricació, suborn, tràfic d'influències, alteració de preus de concursos i subhastes públiques, frau a les administracions i infidelitat en la custòdia de documents. Les actuacions es van originar en les denúncies de regidors de diversos dels ajuntaments afectats, i les investigacions als jutjats de Tortosa, Gandesa i Reus es van unir a la ja iniciada al Vendrell.

Al llarg de la investigació s'hauria detectat la creació d'una figura instrumental i fictícia d'entitats públiques empresarials locals que no tenien cap activitat específica i a partir de la qual s'iniciava un entramat suposadament fraudulent pel qual es desviaven fons públics municipals dels ajuntaments cap a aquestes empreses i després a d'altres privades, desviament que escapava al control dels secretaris i interventors municipals. A continuació, segons la Guàrdia Civil, gran part d'aquestes quantitats eren desviades a Andorra.
A més, en tot aquest entramat, la consultora Efial va ser absorbida per Control de Gestió d'Ingressos (CGI) per estendre la seva activitat presumptament delictiva fora de Catalunya.

A l'estiu del 2014, el consell d'administració de la societat urbanística La Cala Gestió, empresa de l'Ajuntament de l'Ametlla, va rescindir el contracte de serveis d'assessorament amb la consultora Efial, després que transcendís que el titular del jutjat número 1 de Tortosa, imputés l'alcalde, Andreu Martí, i el gerent de La Cala Gestió, Antoni Martos, per l'adjudicació de dos contractes de serveis per uns 860.000 euros a l'empresa investigada, de la qual n'era també soci el gerent.

Efial Consultoria va cobrar un total de 3,5 milions d'euros de l'Ajuntament de l'Ametlla durant el temps que va tenir adjudicada l'administració de la societat municipal la Cala Gestió, entre els anys 2008 i 2014.

Segons fonts de l'actual govern municipal –ERC i PSC-, la societat, que s'ha convertit en l'epicentre de l'operació, s'emportava un 5% de l'import de cadascuna de les adjudicacions en les quals participava d'acord amb el contracte signat amb el consistori. De fet, dos dels detinguts en aquest operatiu, el gerent de la societat municipal i al mateix temps de la consultora, Antonio Martos, així com l'exalcalde Andreu Martí, encara estan sent investigats pels jutjats de Tortosa per suposats delictes d'activitats i negociacions prohibides a funcionaris públics. El consistori espera els resultats d'una auditoria de procediments amb la vista posada en 54 procediments de contractacions possiblement irregulars.

L'operació d'aquest dimarts, de fet, qüestiona la legalitat de tot l'entramat bastit al voltant de la Cala Gestió, amb el qual Efial va arribar a ingressar 3,5 milions d'euros de les arques municipals, segons calcula el govern municipal. Uns diners que, en bona part, haurien acabat formant part d'un circuit de blanqueig de capitals a través d'Andorra, segons els investigadors.

En marxa des de 2008 per, teòricament, agilitzar els procediments administratius i aconseguir, sota la fórmula d'empresa amb capital municipal, millors condicions fiscals per gestionar l'adjudicació d'equipaments i obres urbanístiques, la societat va participar en la contractació de desenes de projectes durant els últims anys al municipi: la piscina coberta municipal –amb un cost pròxim als 6 milions d'euros-, la residència d'avis, amb un cost d'uns 5 milions, l'aparcament davant l'Ajuntament o diverses operacions d'urbanització a Tres Cales i Roques Dorades figuren entre les actuacions.

Segons l'actual govern municipal, la consultora aconseguia, d'acord amb el contracte signat amb l'anterior executiu de CiU encapçalat per Martí, el 5% de l'import de cadascuna d'aquestes adjudicacions, tot i que, teòricament, havia de renovar periòdicament els contractes de gestió de serveis (el jutjat de Tortosa, precisament, investigava les adjudicacions de la gestió a Efial per valor de 860.000 euros entre 2010 i 2012). En realitat, però, els ingressos mensuals que rebia de l'Ajuntament ascendien als 35.000 i 38.000 euros mensuals. Al mes de juliol de 2014, Martí va decidir rescindir la relació, pocs mesos després que esclatés la investigació judicial al voltant de Martos i Efial, consultora implicada també en el cas de l'Ajuntament de Torredembarra.

L'actual govern municipal de republicans i socialistes va encarregar una auditoria de processos per comprovar la legalitat dels expedients d'adjudicació per evitar incórrer en noves responsabilitats. L'estudi previ amb els assessors legals va detectar fins a 54 expedients dubtosos. Jordi Gaseni, alcalde de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, va tranquil·litzar  la població, va explicar que el procés es va produir amb tota normalitat, més enllà de la forta presència policial i es va posar a disposició dels requeriments de la justícia, manifestant que no té confirmació oficial de cap detenció, "vull donar tranquil·litat, hem col·laborat donant-los la informació que necessiten. Veient com estava tot, era una mica esperat, tot i que mai penses que pugui passar. Els facilitarem tota la informació que ens requereixin".

Gaseni va recordar que, "és conegut que estem fent una auditoria de processos de gestió on estem investigant 54 expedients que vam detectar, però aquest és un tema paral·lel".

Per la seva banda, la direcció de CDC de l'Ametlla de Mar s'ha desmarcat de l'exalcalde i la seva gestió amb un comunicat emès a través de les xarxes socials en el que es desmarca de qualsevol trama corrupta, diu, vingui d'on vingui, i que si l'exalcalde convergent ha fet algun acte il·lícit d'enriquiment personal, espera que caigui sobre ell tot el pes de la justícia, lamentant que aquest fet malmeti  la imatge del poble, posant el grup municipal a disposició de l'actual equip de govern per qualsevol cosa que pugui necessitar.

S'espera la presència d'Andreu Martí a l'Ametlla de Mar per participar en l'escorcoll del seu domicili de l'Ametlla de Mar, tot i que a última hora es va ajornar. L'escorcoll al domicili particular es podria dur a terme al llarg del dia d'avui.

En total es van detenir dotze persones a les demarcacions de Madrid, Barcelona i Tarragona. A banda dels dos exalcaldes ja citats, han estat arrestats Jaume Beltran, enginyer de La Cala Gestió, Toni Martos, gerent de La Cala Gestió i d'Efial; i càrrecs d'Efial i l'empresa que la va acabar absorbint, CGI: Manuel Delgado, Ramon Solé, Blas Acosta, Lucía Mora, Carles Bock, Oriol Mestre i Xavier Xifra.
L'entrada de la Guàrdia Civil a l'Ajuntament el dimarts dia 5 de juliol a les 9 del matí va venir precedida de forta presència dels mitjans de comunicació, els quals havien estat avisats una hora abans de la previsió de les actuacions policials. L'arribada dels efectius de la Guàrdia Civil va suposar que s'hagués d'interrompre el normal funcionament de les dependències municipals i que bona part dels treballadors que havien sortit a esmorzar o estaven fora fent alguna feina, no poguessin accedir novament a les instal·lacions municipals fins al cap d'unes hores. De fet, el registre va durar fins a la mitjanit.

L'operació, que es troba sota secret de sumari, també s'ha dut a terme arreu de l'Estat, amb 44 entrades en total, i a Andorra, amb quatre més. Catorze d'aquests registres han estat en domicilis, set en despatxos professionals, com el d'Efial a la Diagonal de Barcelona, dotze en societats mercantils, set en entitats públiques i vuit als ajuntaments de Torrejón de Ardoz, Miraflores de la Sierra i Chinchón, a Madrid; i Trillo, a Guadalajara, a més dels de Tortosa, Ascó, Vandellòs i l'Ametlla de Mar.

A Tortosa, els agents de la Guàrdia Civil, de paisà i uniformats, van entrar al voltant de tres quarts de deu del matí a la seu de la societat GUMTSA (Gestió Urbanística Municipal de Tortosa SA), ubicada a l'interior de l'Ajuntament de Tortosa, on des del 2007 governa el convergent Ferran Bel. D'altra banda, la Guàrdia Civil també ha entrat als ajuntaments d'Ascó –liderat per CiU a l'anterior legislatura- entre un quart i dos quarts de deu del matí; i al de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, on governa el PSC. S'han fet registres en un despatx d'enginyers i un domicili del Perelló (Baix Ebre).



respostes a "Dotze detinguts i 48 registres pels contractes ..."

Deixa'ns un comentari


No estan permesos els comentaris en aquesta entrada.

Descàrregues

  • No hi ha descàrregues disponibles en aquest moment.

Relacionats

Compartir






Usuaris online

Usuaris anònims connectats:
Usuaris registrats connectats:

Estadístiques

Visualitzacions totals:
Temps en servir la pàgina: 720,44 ms
Consultes SQL per servir la pàgina: 219
Versió actual: 1.1.5
Usuaris registrats: 1520

© 2015 La Cala RTV. Tots els drets reservats | Avís legal

E-mail: lacalartv@ametllamar.cat | FM: 107.3 | Telf.: 977 493 037 | Fax: 977 493 007