Els exemplars d'aquesta espècie que s'han alliberat, s'han criat en captivitat al Centre Ictiològic on es duu a terme un programa de conservació i recuperació de l'espècie. La introducció és important perquè el samaruc és un dels vertebrats més amenaçats del planeta. Només es troba a la península Ibèrica, i més concretament a les Terres de l'Ebre i al País Valencià.
En l'acció d'alliberament també hi ha participat alumnes de tercer d'ESO de l'Institut Mare de Déu de la Candelera que han col·laborat amb tasques de voluntariat. Precisament, aquesta acció de voluntariat la destaca la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, Maria Marsal. "La intenció d'aquest equip de govern és que en totes aquestes actuacions, en les diferents llacunes, participin també els centres educatius per conscienciar a l'alumnat que tenim uns espais humits molt importants i que els hem de preservar i conservar" explica.
L'any 2014 es va iniciar el projecte SOS Samaruc al municipi, amb l'acord de custòdia de l'Estany Tort entre el consistori i l'entitat sense ànim de lucre Paisatges Vius. El projecte té l'objectiu d'augmentar la distribució del samaruc, establint nous nuclis de població a les llacunes de l'Ametlla de Mar. "És una gran notícia i caldrà que estem pendents de la conservació d'aquesta llacuna" sentencia Marsal.
respostes a "2.000 samarucs alliberats a la llacuna de l'Est..."