L'objectiu és la recuperació d'una antiga llacuna litoral que a finals de la dècada dels vuitanta estava lliure de vegetació en una gran part. Però amb el pas del temps, l'acumulació de restes orgàniques i la falta d'envestides del barranc, van col·lapsar l'indret fins que la làmina d'aigua va disminuir dràsticament.
Amb els treballs d'excavació finalitzats, s'ha recuperat una nova massa d'aigua que mesura uns 50 metres de longitud, entre 10 i 15 metres d'amplada, i té una profunditat mitjana d' 1,5 metres. A la vegada, s'ha respectat l'entorn deixant una franja de vegetació lacustre en la majoria del perímetre i també s'ha conservat una zona de joncs a la cua de la llacuna.
"Recuperar aquests espais naturals, molt valuosos, i únics al nostre territori serà molt bo de cara a la projecció turística i mediambiental" explica la regidora de Medi Ambient, Mari Marsal que es felicita per la celeritat en els treballs. "Som un Ajuntament sensible amb el medi ambient" destaca, i comenta que seguint la línia començada a l'Estany Tort, "la nostra intenció és que es pugui recuperar del samaruc i el fartet".
Així doncs, la finalitat és que en aquest espai recuperat es pugui reintroduir el fartet i el samaruc, especialment aquest últim, ja que és una espècie que troba en greu perill d'extinció. El finançament de la rehabilitació de la llacuna, valorat en uns 4.000 €, és publicoprivat a partir de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, i dels Fons Andrena, un fons de conservació per a la natura que focalitza els ajuts a l'àmbit d'ecosistemes d'aigua dolça.
A banda d'aquesta actuació, es preveu que a finals d'estiu comencin els treballs per recuperar el Port Natural de l'Estany, a càrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat.
respostes a "Recuperada la llacuna de l'Estany"